Treinbeveiliging

Monteurs werkzaam in het techniekveld Treinbeveiliging (voorheen Seinwezen) werken aan en onderhouden treinbeveiligingsinstallaties. De treinbeveiligingsinstallaties zorgen ervoor dat er maar één trein in een blok tussen twee seinen rijdt, dat treinen niet te hard rijden en op tijd tot stilstand komen voor een rood sein. Een treinbeveiliging-monteur checkt, dubbelcheckt en volgt daarbij vaste procedures. Immers, een fout kan zeer grote gevolgen hebben.
Wat verandert er door Technisch Vakmanschap?
Door het bijhouden van een portfolio (een persoonlijk dossier) kun je aantonen wat je kunt, weet je precies waar je je nog in kunt ontwikkelen en laat je zien dat je je vak bijhoudt. Je leert voornamelijk op de werkplek door (eerst nog onder begeleiding van) te werken met en te leren van ervaren en vakbekwame collega’s (leermeesters). Later werk je samen met de vakbekwame collega’s en uiteindelijk doe je het werk volledig zelfstandig. Hierdoor zijn hercertificeringen met examens niet meer nodig. Ook worden hierdoor de basiswerkzaamheden laagdrempeliger, waardoor de opleidingskosten lager worden. Elk jaar volg je een vakdag waar je nieuwe kennis op kunt doen. Je wordt jaarlijks beoordeeld door een praktijkbeoordelaar; hieruit volgt een bindend advies voor eventuele aanvullende bijscholing. Treinbeveiligingssystemen kun je in de praktijk niet zomaar trainen; een installatie kan in dienst zijn of er zijn andere risico’s. Voor deze systemen worden bij Railcenter vakdagen met trainings- en toetsmomenten georganiseerd. De frequentie van deze vakdagen (toets-momenten) zijn vastgesteld door de Kenniskring in het document Toetsingslijst Treinbeveiliging.
Voordelen
- Monteurs krijgen een goede opleiding (continu leren)
- Het op peil houden van kennis is gestructureerd geregeld
- Aantoonbare vakbekwaamheid door portfolio en jaarlijkse praktijkbeoordeling
- Veiligheid en beschikbaarheid van het spoor blijft op niveau
- Opleiding op de werkplek en voor bepaalde systemen bij Railcenter
Wat verandert er nog meer door Technisch Vakmanschap?
Om de veilige berijdbaarheid te borgen wordt de veiligheidstaak Technisch Leider Treinbeveiliging (TL-Tb) ingevoerd. De TL-Tb stelt vast dat de veilige berijdbaarheid van de infra, voor zover de treinbeveiligingsinstallatie daarop van invloed is, is gegarandeerd. Daarbij dient te TL-Tb onder druk van de productie zijn testen te kunnen uitvoeren en zijn besluiten ten aanzien van het in dienst geven van de infra te handhaven. ProRail heeft de generieke eisen voor de veilige berijdbaarheid en het toepassingsgebied geformuleerd in de PRC00036. De taak van de TL-TB kent een generiek deel met daaraan gekoppelde vakbekwaamheidseisen zoals beschreven in het document Vakbekwaamheidseisen Technisch Leider Generiek. De TL-Tb kan alleen ingezet worden op een treinbeveiligingsinstallatie waarvoor hij/zij aantoonbaar zijn/haar (technische) opleiding heeft afgerond en waarvoor hij/zij aan de jaarlijkse verplichtingen heeft voldaan en is aangewezen conform de ProRail richtlijnen. Het is de taak van de werkgever om, voordat de medewerker wordt ingezet voor de veiligheidstaak TL-Tb, vast te stellen of de medewerker ook voldoet aan alle eisen die van toepassing zijn om de medewerker te mogen inzetten. De TL-Tb dient voor zijn inzet van de werkzaamheden specifiek te worden aangesteld door de erkende spooraannemer.