Technisch Vakmanschap gaat nieuwe fase in
De condities voor de implementatie van Technisch Vakmanschap zijn het afgelopen jaar stevig aan de orde gekomen. Nu komt het vakmanschap zelf in beeld via het concreet inrichten van nieuwe opleidingen en het certificeren van Technisch Leiders. Railcenter neemt het voortouw, Frans Blom is de nieuwe programmamanager.
Het programma Technisch Vakmanschap is vorig jaar gestart om vakmanschap binnen de spoorsector te verbeteren. Het huidige systeem van (her)certificeren leverde daaraan een te beperkte bijdrage, terwijl het wel gepaard ging met hoge kosten. Daarnaast werden de wettelijke eisen niet voldoende geborgd, vond ProRail.
Technisch Vakmanschap wil het belang en de talenten van de vakmensen centraal stellen. Zij moeten zich op een eigentijdse manier en blijvend kunnen ontwikkelen, van leerling naar vakspecialist naar leermeester/praktijkbegeleider, van start-bekwaam naar vakbekwaam.
Focus op opleiden
In de afgelopen maanden is gewerkt aan de condities voor het implementeren van Technisch Vakmanschap. Nu gaat er concreet gebouwd worden. ProRail heeft Railcenter verzocht het programma Technisch Vakmanschap op te pakken en als programmamanager neemt Frans Blom het stokje over. Dat niet meer railAlert maar Railcenter verantwoordelijk is voor het programma Technisch Vakmanschap vindt Blom een heel logische stap. ‘De focus komt nu immers op opleiden te liggen. We richten ons op het vakmanschap zelf, want dat is de kern van het programma. De aannemerij wordt er intensief bij betrokken, aangezien het om hun personeel gaat.’ Aan de stuurgroep zijn daarom vertegenwoordigers van de grote vier – Dura Vermeer/Asset Rail, VolkerRail, Bam Infra Rail en Strukton Rail – toegevoegd.
Nog dit jaar resultaat
Frans Blom wil korte klappen maken. Het programma loopt tot april 2020, maar hij wil nog dit jaar en volgend jaar concrete resultaten behalen. Om dat te realiseren, zijn er drie kenniskringen onder het programmateam gehangen die vakmanschap verder uitwerken. Blom: ‘Ze zorgen ervoor dat er opleidingen komen en certificaten voor Technisch Leiders, houden nieuwe ontwikkelingen bij en zorgen ervoor dat die aandacht krijgen.
Daarnaast is er een werkgroep conditionering implementatie die de randvoorwaarden definieert en is er een werkgroep zzp/inhuur. Dit is een aparte doelgroep, waar wel dezelfde eisen aan worden gesteld.’ De kenniskringen en werkgroepen worden momenteel bemenst. Blom hoopt dat de voorzitters hiervan uit de aannemerij komen.
Bewust beperkte scope
Vakmanschap is de core business van de sector, die staat voor kwaliteit, beschikbaarheid en veiligheid. ‘Daar gaan wij voor’, aldus Frans Blom. ‘We willen er niet te veel bij halen en hebben de scope van Technisch Vakmanschap vanaf de start bewust beperkt gehouden tot Kunstwerken, Baan en Treinbeveiliging. Op die manier halen we sneller resultaat. Voor Kunstwerken zijn al wat opleidingsmodules ontwikkeld, daar hoeft de kenniskring zich alleen nog maar te concentreren op certificering. Voor Baan is de certificering al uitgewerkt en moet dus gefocust worden op het ontwikkelen van opleidingsmodules. Alleen Treinbeveiliging begint helemaal van voren af aan.’
Technisch Vakmanschap-volgende-fase kiest voor een basic aanpak. Blom: ‘Wij concentreren ons op de inhoud en doen dat samen met de vier grote aannemers. Sector brede bijeenkomsten zullen wij op korte termijn niet organiseren, maar de communicatie met de sector vinden we erg belangrijk. We gaan daarom met de aannemers in overleg wat hun ideeën hierover zijn.’
Toekomstperspectief
Al met al is een belangrijk doel van Technisch Vakmanschap nog steeds een kostenbesparing doordat het aantal certificaten omlaag zal worden gebracht. Frans Blom maakt daar wel een aantekening bij: ‘Werken volgens het meester-gezel principe zal de aannemers ook het nodige kosten. In de praktijk begeleiden en opleiden kost tijd en geld. Vakmanschap ontwikkelen en bijhouden zal ook worden getoetst. Via de portfoliobenadering moet aantoonbaar blijven dat dit gebeurt. Het is niet vrijblijvend, we willen zien wie daar echt in investeert. Gericht en bewust. Uiteindelijk zal de winst van Technisch Vakmanschap zijn: professionele en gemotiveerde vakmensen, die het werk in een keer goed doen, waardoor de faalkosten omlaag gaan.’
En merkt de reiziger waar de sector voor gaat: kwaliteit, beschikbaarheid en veiligheid op het spoor.