Samen Technisch Vakmanschap een gezicht geven
In de vroege ochtend van 20 januari verzamelen zo’n 15 mensen zich in het Vechthuis in Utrecht. Het zijn de contactpersonen die zich hebben opgegeven om binnen hun bedrijf aanspreekpunt en ambassadeur te worden voor Technisch Vakmanschap.
Na het ontbijt krijgen ze van Hans Herweijer, programmamanager, de laatste update van het programma. Vervolgens gaat Alice Hilbers (adviseur van het programmateam) in op het nieuwe leren, waarbij samen ontwikkelen en samen ontdekken een centrale rol heeft. Als voorbeeld noemt ze Ben Feringa, die als boerenzoon zijn passie voor scheikunde ontwikkelde mede dankzij een docent die met zijn studenten knutselde aan een transistorradio. En ze zo aan de hand van de praktijk het vak aanleerde. Inmiddels is hij zelf hoogleraar én won hij in december 2016 de Nobelprijs.
Wat houdt de rol van contactpersoon in?
Terug naar de rol van contactpersoon. Wat houdt dat precies in? Er volgt een kort gesprek waarin deelnemers met elkaar uitwisselen wat zij van het programmateam nodig hebben om hun bijdrage te leveren aan het programma Technisch Vakmanschap. Tijdens de plenaire terugkoppeling van deze gesprekken blijkt dat deelnemers graag hun bijdrage leveren, maar nog wel scherper willen hebben welke bijdrage dat dan moet zijn, welke doelen er gehaald moeten worden. Verder vinden deelnemers het plezierig als Technisch Vakmanschap nog meer uitstraling en ‘gezicht’ krijgt in de branche. Zodat het voor mensen die aan het programma meebouwen, óf straks een nieuwe opleiding gaan volgen, niet ‘uit de lucht’ komt vallen.
Karine van den Noort, communicatieadviseur van het programma Technisch Vakmanschap, haakt hierop aan door kort de rol van contactpersoon toe te lichten. Die is tweeledig: enerzijds informatie en inspiratie vanuit het programma team delen/verder brengen de organisatie in. Anderzijds het programmateam voeden met info en ervaringen uit de eigen organisatie. Want iedere organisatie heeft vaak al de nodige ervaring met het ontwikkelen van vakmanschap.
De eerste informatie die de contactpersonen kunnen delen in hun eigen organisatie krijgen ze vervolgens mee. Het is een tas (de toolkit) met foldermateriaal en een USB-stick met teksten, foto- en filmmateriaal. Kant-en-klaar om te gebruiken voor de eigen communicatie. Verder wordt aanvullende informatie steeds online (achter de inlog op de site) geplaatst én wordt een discussiegroep op LinkedIn gestart. Zo wordt met elkaar het thema Technisch Vakmanschap op de kaart gezet.
Mensen nodig voor ontwikkelsessie Techniekveld Baan
Tot slot komt er vanuit het programmateam een praktische vraag: Er is een groep van zo’n 12 personen uit de branche nodig die in twee dagen ‘op de hei’ de opleiding voor Techniekveld Baan gaat ontwikkelen.
In een kort gesprek besluiten de deelnemers dat hiervoor, naast de partijen en personen die in een eerder stadium hebben meegedacht, ‘vers bloed’ nodig is. Afgesproken wordt dat het programmateam een uitvraag voor deze ontwikkelsessie zal sturen naar de contactpersonen. Zij pakken dit vervolgens op en zullen hun mensen hier zo spoedig mogelijk voor aanmelden.