Jorn Pruntel: “Technisch Vakmanschap straks niet weg te denken”
De komst van Technisch Vakmanschap. Jorn Pruntel, sinds twee jaar directeur bij ASSET Rail, vindt er wat van. En niet alleen omdat hij sinds een tijdje stuurgroeplid van het programma Technisch Vakmanschap is. Al veel eerder kruiste het programma zijn pad. “Ik heb jaren bij ProRail gewerkt. Daar ben ik met een paar anderen gestart met het uitwerken van het idee van Technisch Vakmanschap. We zagen destijds een brij van certificeringen waar iedereen aan moest voldoen. Tegelijkertijd ging het behalen van certificaten meer om het leren van een trucje en niet zozeer om werkelijke vakkennis opbouwen. En daar draait het juist om. Ik vind Technisch Vakmanschap daarom zeer belangrijk voor de hele branche.”
Vakmanschap zit ‘m niet in een stempeltje
Jorn werkte jarenlang bij de Koninklijke Marine. Hij leerde er veel van tijdens zijn gevechtsmissies en leerde er ook de meester-gezel-constructie kennen. “In gemakkelijke bewoording: je leert je vak in de praktijk van iemand die veel kennis en kunde heeft. Simpelweg vlieguren maken. Vakmanschap overbrengen vind ik niet alleen belangrijk maar zelfs noodzakelijk voor de kwaliteit van werken voor de branche. Echt vakmanschap zit ‘m in de mensen, niet in een stempeltje of certificaat.” Ook zou het op termijn goedkoper zijn, stelt Jorn. “Voor de komst van Technisch Vakmanschap waren we met z’n allen veel geld kwijt aan de certificeringen. Elk stempeltje kon je aftikken. Technisch Vakmanschap borgt haar toegevoegde waarde in het leren in de praktijk.”
Vernieuwing komt met hobbels
Elke grote vernieuwing kent zijn uitdagingen. “Natuurlijk, dat geldt ook voor Technisch Vakmanschap. Je kunt je voorstellen dat onze discussies binnen de stuurgroep vaak over geld gaan. Met de ontwikkeling van deze nieuwe opleidingsstructuur is immers veel investeringsgeld gemoeid. We hebben nu gekozen voor het gezamenlijk dragen van de kosten. Iedereen in de spoorbranche doet op dit moment een duit in het zakje, van opdrachtgever tot aannemer, van inleenbedrijf tot ZZP’er. Ik kan me voorstellen dat men daar op dit moment wat van vindt. Daarnaast zie je dat hoe meer je bij de uitrol in de praktijk komt hoe meer regels en procedures toegevoegd worden. Een natuurlijke neiging om alles dicht te regelen. Tegelijkertijd moet je ervoor waken dat je dicht bij het oorspronkelijke idee blijft. Dus niet weer extra certificeringen en stempels. Juist niet. Anders zijn we zo weer terug bij het oude systeem.”
“Over een paar jaar draaien we vloeiend”
“Ik ben ervan overtuigd dat Technisch Vakmanschap vloeiend gaat lopen. Vernieuwingen hebben altijd tijd nodig om te gedijen. Ook voor Technisch Vakmanschap geldt dat. Maar de trein, om in spoorbewoordingen te blijven, is in gang gezet. En dan gáát het gewoon. Vergeet niet dat er serieus goed over na is gedacht. Het opleidingsbouwwerk zit echt goed in elkaar. Credits voor degenen die daar hun tanden in hebben gezet. Ja, het voelt echt als een soort kindje van me. En het is mooi dat ik mijn ervaring bij ProRail én de aannemerskant hierbij kan gebruiken. Ik ben trots dat Technisch Vakmanschap op dit punt staat en kijk uit naar de ontwikkelingen van 2019 en natuurlijk daarna.”