Interview met Ben Hendriks (Directeur Projecten van VolkerRail)
Tijdens de werksessie van Technisch Vakmanschap was Ben Hendriks, Directeur Projecten bij VolkerRail, hard aan het werk met zijn collega’s. Ben: “Het was goed om samen met mijn collega’s de impact van Technisch Vakmanschap op onze bedrijfsvoering in te schatten. Binnen VolkerRail sorteren we al langer voor op de komst van Technisch Vakmanschap. Ik ben verantwoordelijk voor alle projecten en alle mensen die daarbij horen. Dat zijn er zo’n 350 waarvan ongeveer de helft buiten aan het werk is. Natuurlijk is Technisch Vakmanschap voor ons een belangrijke ontwikkeling. Ik ben vooral blij met de vereenvoudigde, makkelijk uitlegbare opleidingsstructuur.”
Het ‘echte’ vakmanschap behouden
Ben vertelt: “De afgelopen jaren liepen nieuwe monteurs mee met onze ervaren monteurs. Zo leerden de nieuwelingen het vak snel en goed. Dit is vergelijkbaar met het meester-gezel principe waarop Technisch Vakmanschap gebaseerd is. Bij deze professionals zat en zit zóveel kennis. Inmiddels bereiken velen van hen de pensioengerechtigde leeftijd. Dat betekent ook dat deze kennis uit de organisatie verdwijnt. Het lijkt zo gemakkelijk, een beetje kraagbouten aandraaien… maar als je Messi ziet voetballen, dan ziet het er ook simpel uit. Dat is het helemaal niet, het is écht een vak. Voor mij is de komst van Technisch Vakmanschap daarom ook belangrijk: het borgen en waarderen van vakmanschap in de spoorbranche.”
De uitdaging die Treinbeveiliging heet
“Een spannend vraagstuk voor het programma vind ik de ontwikkeling van Technisch Vakmanschap voor Treinbeveiliging. Bij Baan wordt het programma van bovenaf ontwikkeld als je het aan de hand van de opleidingspiramide bekijkt. Daar hebben we zojuist 80 gecertificeerde Technisch Leiders Baan binnen. Bij Kunstwerken zijn we juist vanuit de basis gestart. Op dat onderdeel gaat VolkerRail overigens lekker in de flow mee, ook daar hebben we al een paar geslaagden. De uitdaging ligt volgens mij bij Treinbeveiliging. Daar hebben we nu een complexe, maar veilige wereld neergezet. Behoud van ons veiligheidsniveau is van essentieel belang. Ook bij het vereenvoudigen van de opleidingsstructuur is het belangrijk dat het veiligheidsniveau behouden blijft. Hoe pakken we deze vereenvoudiging dan aan? Dat is de uitdaging. Daarnaast is juist het minder complex maken van de opleidingen en certificaten een belangrijk onderdeel van de financiën van het gehele programma. Het is daarom heel belangrijk dat Technisch Vakmanschap ook voor Treinbeveiliging slaagt.”
Implementatie-ideeën tijdens werksessie Technisch Vakmanschap
Samen met vijf VolkerRail-collega’s ploegde Ben het werkboek door tijdens de werksessie Technisch Vakmanschap in januari. “Dat werkboek gaf me een ouderwets gevoel, alsof ik terug in de schoolbanken was”, lacht hij. “Maar het bleek wel praktisch. Door het gezamenlijk doornemen van de verschillende Technisch Vakmanschap-onderdelen ontdekten we dat we al best wat van het programma geïmplementeerd hebben. Al dan niet onder de noemer Technisch Vakmanschap. We hadden de juiste collega’s aan tafel, dat was fijn. De winst van de bijeenkomst is dat wij nu met deze collega’s periodiek bij elkaar komen middels een Technisch Vakmanschap-overleg. Dan nemen we de laatste ontwikkelingen door en kijken we wat er nodig is in onze organisatie om Technisch Vakmanschap zo goed mogelijk te implementeren.”
Spijkers met koppen
“Dit is een belangrijk jaar in de ontwikkeling van Technisch Vakmanschap, ook voor VolkerRail. Ik vind het ontzettend goed dat we hier mee aan de slag zijn. Helemaal omdat we het branchebreed aanpakken. Natuurlijk zijn er altijd uitdagingen bij een verandering zoals deze, juist omdat er zoveel partijen mee bezig zijn en er een mening over hebben. Het is belangrijk dat we nu vasthouden aan deze goed uitlegbare, versimpelde opleidingsstructuur. Dat we niet over twee jaar weer met een berg toegevoegde certificaten en opleidingen eindigen. Maar dat houden we samen in de gaten. Voor nu: we gaan komend jaar spijkers met koppen slaan!”