Een goed begin is het halve werk
Op vrijdag 17 februari heeft de tweede verdiepende sessie plaatsvonden. Vier vakteams gingen aan de slag met de zes nog niet behandelde thema’s en met de presentatie van de resultaten van de vorige sessie.
Na een smakelijk ontbijt licht programmamanager Hans Herweijer de thema’s nogmaals toe aan de hand van de inmiddels welbekende ruggengraat van Technisch Vakmanschap. Simone van Wilgen, kartrekker van een vergelijkbaar programma in de tankopslag, inspireert ook vandaag haar publiek met twee succesfactoren: het ‘Ikea-effect’ en ‘motivatie 3.0’ (lees haar verhaal bij het verslag van 20 januari op www.technischvakmanschap.nl).
Pak het moment
Daarna gaan de vakteams 2a en 2b onder leiding van Joost van Zon en Iwan van der Veer aan de slag. In een andere ruimte werkt de ‘lichting van 20 januari’ onder leiding van communicatiemanager Karine van de Noort aan hun presentatie voor de bijeenkomst van 31 maart. Zij daagt hen uit hierbij een STAR-moment in te lassen: à la tv-kok Jamie Oliver en generaal Peter van Uhm een attribuut te kiezen waardoor het publiek deze presentatie niet zal vergeten.
Bewuste basiskeuzes
Aan het eind van de ochtend wordt duidelijk dat er hard is gewerkt. Vakteam 2a heeft zich gebogen over de thema’s administratie, naleving procesafspraken en werken in een overgangssituatie. Voor alle thema’s geldt dat het maken van een aantal basiskeuzes essentieel is om een goed fundament te leggen. Wat zijn uniforme keuzes en wat strategische – en dus individuele – keuzes van een organisatie? Dit werkt namelijk door op het inrichten van administratie, beoordeling, procesafspraken en de overgangssituatie. Ook het belang van fasering wordt genoemd. Een roadmap daarvoor zou uit het programmateam moeten komen.
Samenhang
Vakteam 2b behandelde de thema’s gezamenlijke kennis van sector inzetten, inhuur/ZZP en aansturing vanuit het management van de eigen organisatie. Hier wordt gepleit voor een inventarisatie van de aanwezige kennis en gewezen op het belang dat voor de organisaties duidelijk moet zijn om de kennis die er is te willen delen. Cohesie, mandaat en kennis van zaken zijn sleutelwoorden. En ja, ZZP’ers moeten aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als ieder ander. Toegankelijke mogelijkheden tot scholing zijn daarbij gewenst en zouden met voorrang gerealiseerd mogen worden. Verder is er behoefte aan simpel, helder en – ook voor ZZP’ers – snel vindbaar inhoudelijk communicatiemateriaal.
Something They’ll Always Remember
De vakteams 1a en 1b delen hoe zij hun presentatie op 31 maart denken aan te pakken, uiteraard zonder hun STAR-moment te verklappen. Ook uit hun aanpak blijkt een grote betrokkenheid. Tegelijk blijft de uitdaging om iedereen bij de thema’s te betrekken dan wel betrokken te houden en ervoor te zorgen dat de aanwezigen zich op 31 maart herkennen in wat er in de afgelopen maanden gezamenlijk is ontwikkeld. Om dat te bereiken moeten inhoud en opbrengst van Technisch Vakmanschap voor iedereen helder en zo concreet mogelijk zijn. Dit is een voortdurend aandachtspunt voor het programmateam.
Tot slot
Hans Herweijer introduceert Nico Smak, procesregisseur in bouw en infra, en dagvoorzitter op 31 maart tijdens de volgende plenaire bijeenkomst in Utrecht.