Drukbezochte bijeenkomst ZZP/Inleen Treinbeveiliging
Onlangs kwam een grote groep geïnteresseerden vanuit ZZP/Inleen Treinbeveiliging bijeen voor een eerste kennismaking met het programma Technisch Vakmanschap. Tijdens deze bijeenkomst kregen zij te horen waarom de komst van het programma Technisch Vakmanschap van belang is voor de spoorsector en wat de gevolgen voor hun certificering en organisatie kunnen zijn. Ook volgde er een discussie met de groep over de effecten van Technisch Vakmanschap op het techniekveld Treinbeveiliging.
Eerste kennismaking
Het programma Technisch Vakmanschap ontwikkelt zich in drie techniekvelden: Kunstwerken, Baan en Treinbeveiliging. Deze bijeenkomst stond in het teken van het laatstgenoemde techniekveld en voor velen uit deze wereld was het de eerste kennismaking met deze nieuwe manier van opleiden. Programmamanager Frans Blom vertelde over de doelen van Technisch Vakmanschap en wat de redenen zijn geweest te starten met het programma. Aansluitend vertelden respectievelijk Willem Ringenier en Sjaak Kiggen over wat het betekent voor ZZP/Inleen en hoe de Treinbeveiligingsopleidingen er inhoudelijk uit zouden kunnen zien. Deelnemers kregen zo een eerste beeld van wat de komst van Technisch Vakmanschap betekent voor hen als persoon en/of bedrijf.
Verhitte discussie
Uiteraard, ‘met verandering gaat wrijving gepaard’, zoals een deelnemer aan de bijeenkomst mooi stelde. Dat ging ook op voor dit samenzijn. Er werden veel vragen gesteld en er werden verhitte discussies gevoerd over bijvoorbeeld de leerorganisatie, de invulling en benamingen van de functies en het ‘op dikte houden’ van leermeesters en praktijkbeoordelaars. Ook kwam naar voren dat de effecten van Technisch Vakmanschap op een ‘eenpitter’ heel anders zijn dan op een inleenbedrijf. Programmanager Frans Blom juicht het gesprek juist toe: “Door te horen wat er leeft en speelt kunnen wij ons programma nog beter maken”.
Denktank ZZP/Inleen Treinbeveiliging
Om deze denkkracht vanuit de groep goed te benutten, wordt er gestart met een denktank ZZP/Inleen Treinbeveiliging. Verschillende deelnemers hebben zich hiervoor aangemeld. Doel van de denktank is het programma Technisch Vakmanschap zo goed mogelijk op de praktijk te laten aansluiten en de ontwikkelingen uit het programma waar nodig bij te schaven of sturen. Willem Ringenier gaat vanuit het programmateam aan de slag met deze denktank.
Oproep: spread the word
Ondanks de mooie opkomst tijdens de bijeenkomst, waarvoor dank aan Bill Verheul voor zijn inzet, blijft de oproep van het Programmateam: “zegt het voort”. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de komst van Technisch Vakmanschap, hoe beter de voorbereidingen van de bedrijven zijn voor de nieuwe opleidingen Treinbeveiliging. En daarmee natuurlijk het gewenste positieve effect op het werken aan het spoor.
Goed dat er een discussie plaats vind over het op dikte houden van kennis en kunde in, naar mijn mening, een van de mooiste vakgebieden die er bestaan.
Ik vraag me alleen wel af wat dit straks gaat betekenen voor de ZZP-ers en buitenlandse partijen die in toenemende mate werkzaam zijn in ons land.
Het opzetten van een nieuwe denktank om over inleen of ZZP-ers na te denken komt op mij over alsof hier nagenoeg niet over is nagedacht.
Ik verwacht dat de komende jaren deze groep zelfstandige proffesionals alleen maar gaat toenemen met de verwachte uitrol van ERTMS. Daarnaast is kans is groot (denk ik) dat buitenlandse systeemleveranciers ook hun (soms goedkopere) arbeidskrachten mee gaan nemen naar Nederland of dat Nederlandse (gecertificeerde) aannemers buitenlandse partijen contracteren voor het leveren van systemen.
Je kunt in die situatie dan ook je vraagtekens zetten bij de toegevoegde waarde van het technisch vakmanschap.