Certificering Technisch Leider Baan
Het spoor wordt iedere ochtend ‘in dienst gegeven’. Dat gebeurt door mensen die daar, uiteraard, verstand van hebben. Maar vanaf 1 april 2019 moeten zij daarvoor ook officieel gecertificeerd zijn. Inmiddels zijn de eerste examens afgenomen.
Willem Ringenier en Monique Kuper zijn beiden betrokken bij het certificeringstraject. Willem heeft 45 jaar in de spoorsector gewerkt en wordt sinds een aantal maanden ingehuurd als implementatiemanager certificering TL Baan. Monique is bij Railcenter, onder andere, verantwoordelijk voor het Bureau Toetsing & Certificering (BTC).
“We moeten het niet groter maken dan het is”, beantwoordt Willem de vraag waarom certificering noodzakelijk is. “Het vrijgeven van het spoor gebeurt in de praktijk door iemand die technische kennis heeft van wat toelaatbaar is en wat niet. Deze persoon kent de voorschriften en regelgeving en is in staat uit te leggen waarom het spoor wel of niet ‘in dienst’ kan. Die situatie wordt nu geformaliseerd, ook omdat de ILenT daarom vraagt. Eigenlijk is het enige verschil dat je vanaf 1 april 2019 gecertificeerd moet zijn en een examen moet doen voor werkzaamheden die je dagelijks doet.”
Slagingspercentage te laag
Iedereen die vanaf 1 april 2019 de taak van Technisch Leider Baan uitvoert, moet gecertificeerd zijn. Dat betekent dat het grootste deel van de doelgroep, ongeveer 450 medewerkers, hiervoor gecertificeerd moet zijn. De eerste examens zijn ondertussen afgenomen, vertelt Monique Kuper. “Het slagingspercentage is op dit moment 67%. Wat opvalt is dat niet alle kandidaten voldoende geïnformeerd en voorbereid zijn. Belangrijk is dat kandidaten weten wat het examen inhoudt, welke toetsen ze moeten afleggen en dat het praktijktoetsen zijn. Ook kan er geoefend worden met de diagnostische toets die door Railcenter is ontwikkeld. Dat weet je zeker dat je goed zit en kom je tijdens het examen niet voor verrassingen te staan.”
Willem vult aan: “Het is net als een rijexamen doen. Je kijkt dan ook extra goed over je rechterschouder omdat je weet dat de examinator dat van je verwacht. Zo is dat met dit examen ook. Leg de examinator goed uit wat je ziet en gaat doen. Het loont de moeite hier werk van te maken, want zakken kost geld.” Dat hebben aannemers goed in de gaten, vandaar dat sommige hun inschrijvingen terug hebben gehaald.
Wacht niet te lang met inschrijven
Dat laatste geeft Monique op haar beurt wel een uitdaging, omdat het traject hierdoor kan gaan opstropen. “Schrijf medewerkers op tijd in en bereid je mensen voor op het examen. Wacht niet tot de laatste drie maanden voor de deadline van 1 april 2019. Nu is er voldoende aanbod om alle kandidaten te examineren.” Vanuit het BTC wordt dit proces nauwkeurig gevolgd en wordt bijgestuurd waar nodig. “Het examen staat, de examinatoren zijn geprofessionaliseerd en ingewerkt en er zijn voldoende plekken om op in te schrijven. Het onderwerp krijgt in de sector bovendien veel aandacht; Willem zit er bovenop, hij brengt alle lijntjes bij elkaar. We hebben er vertrouwen in dat we het gaan redden.”
Schrijf hier in voor het examen.