Bouwen aan Technisch Vakmanschap
Samenwerking in volle gang
In de afgelopen 6 maanden is door de programmaorganisatie veel werk verzet. Die bestaat uit: Stuurgroep, Programmateam, Kenniskringen en Werkgroepen. Aan het woord is Frans Blom, sinds april 2017 programmamanager Technisch Vakmanschap.
“We zijn de samenwerking gestart en zijn tot een programmaplan gekomen dat door alle leden wordt gedeeld. De programmaorganisatie Technisch Vakmanschap wordt bemenst door vertegenwoordigers vanuit de grote aannemers, ProRail, Stichting railAlert en Railcenter.”
Kenniskringen en werkgroepen
Voor Kunstwerken is een aantal opleidingsmodules ontwikkeld en de eerste deelnemers zijn in juni gestart met hun leertraject. De kenniskring Baan heeft de scope van het vakgebied bepaald en werkt nu aan het beschrijven van de vakbekwaamheidseisen. De kenniskring Treinbeveiliging en de werkgroepen ZZP/inhuur, Conditionering Implementatie en Communicatie zijn in december gestart.
Akkoord financiering
Tussen alle betrokken partijen van de spoorsector is een akkoord bereikt over de financiering van de ontwikkelingskosten van het programma Technisch Vakmanschap. De ontwikkelingskosten van het programma worden deels gefinancierd door ProRail en Stichting railAlert. De resterende kosten worden opgebracht door een toeslag van € 700,- per persoon op alle eerste afgenomen producten van het programma Technisch Vakmanschap.
Technisch Leider baan wordt ingericht
Nu dit akkoord is bereikt, kan worden gestart met de implementatie van de examens Technisch Leider Baan. Administratief is het certificeringstraject van de Technisch Leider Baan volledig ingericht. Contactpersonen kunnen kandidaten inschrijven. Er zijn vier examinatoren geprofessionaliseerd en drie moeten nog geprofessionaliseerd worden.
Frans Blom besluit: “’We zijn op de goede weg. Ik kijk uit naar de oplevering van de eerste producten.”