Bijeenkomst levert inspiratie en stof tot nadenken
Neuzen dezelfde kant op.
Vrijdag 1 februari werd Railcenter bezocht door deelnemers van het Programma Technisch Vakmanschap. Aannemerij, ProRail, railAlert, Railcenter en vertegenwoordigers ZZP waren aanwezig in de vergaderzaal. Doel van de bijeenkomst was elkaar inspireren en ontmoeten.
Frans Blom, programmamanager Technisch Vakmanschap heette de zaal van harte welkom: ‘Laten we alle neuzen dezelfde kant op krijgen, discussiepunten benoemen en horen van elkaar waar we staan en waar we naartoe gaan.’ Met een animatie liet hij in 1 minuut zien waar Technisch Vakmanschap om gaat. Daarna gaf hij het woord aan de voorzitters van de kenniskringen en de werkgroep ZZP.
Kenniskringen informeren en inspireren
De kenniskring Kunstwerken beet het spits af. Voorzitter Ron van der Zwan vertelde waar hij staat met zijn kenniskring en de ambities voor aankomende periode. Een terechte vraag uit de zaal: ‘Hoe moeilijk is het om het eens te worden met diverse partijen in de kenniskring?’ Ron antwoordde dat dit inderdaad tijd heeft gekost om op het juiste niveau samen te werken. Ronald Lankhof van Railcenter nam ons mee in een film over de Pilot Kunstwerken die momenteel in uitvoering is. De praktijk leert dat er weinig terecht komt van de uit te voeren praktijkopdrachten; er wordt geen tijd voor ingeruimd om de opdrachten te maken. Hier ligt volgens Ronald een grote uitdaging.
Iwan van der Veer, voorzitter kenniskring Baan vertelde dat men al een eind op weg was met het invullen van de basisopleiding en dat het plan is gewijzigd dankzij terechte opmerkingen vanuit de werkgroep ZZP. Daar vroeg men zich af waarom iedereen een basisopleiding van 5-7 dagen moet volgen. Afgesproken is dat er voor de mensen die een beperkt aantal taken uitvoeren een verkort entree-programma komt, zodat men binnen enkele dagen al inzetbaar is.
Sjaak Kiggen, voorzitter kenniskring Treinbeveiliging liet weten dat het aantal certificaten voor treinbeveiliging mogelijk van 18 naar 3 kan worden teruggeschroefd. Daar zit de winst voor de aannemers. Er wordt momenteel gewerkt aan een basisopleiding die zich richt op de ‘montagemonteur’. In een later stadium volgen kopmodules en specialisaties.
Willem Ringenier, voorzitter van de werkgroep ZZP bracht naar voren dat in de discussies over de ZZP’er ook is gesproken over groepen die nu nog niet zijn meegenomen, denk aan medewerkers van personeels- en productleveranciers. De werkgroep wil dit voorjaar in gesprek gaan met de brede doelgroep om Technisch Vakmanschap onder de aandacht te brengen. Massimo Parisi, projectmanager Strukton Rail vulde aan: ‘Wij aannemers zijn eigenlijk concurrenten, maar nu één met elkaar. Samen vormen we een sterke groep. ZZP-ers hebben we nodig.’
Forumdiscussie vol vuur
Na de pauze werd het podium gesierd door vier leden van de stuurgroep Technisch Vakmanschap: Jorn Pruntel van ASSETrail, Willem Brummel van Railcenter, Hijlke Huijzer van Strukton Rail en Henk Roodhardt van ProRail. Op de vraag wat gaat Technisch Vakmanschap gaat opleveren reageerden de stuurgroepenleden. Willem Brummel: ‘Een product dat de klant wil, een zinvolle opleiding zodat mensen hun werk goed kunnen verrichten.’ Henk Roodhardt: ‘Een sleutel tot verbetering.’ Hylke Huijzer: ‘Ik wil als grote aannemer mijn best doen om ZZPérs te begeleiden, maar wil wel samen een goed verrekenmodel vinden.’ De forumdiscussie werd gevoerd aan de hand van een aantal stellingen:
Verlaging faalkosten en verhoging aantrekkelijkheid als werkgever
Het forum is eens met de stelling dat Technisch Vakmanschap de faalkosten verlaagd en ook eens met de stelling dat Technisch Vakmanschap in meer of mindere mate nodig is om als werkgever aantrekkelijk te zijn op de arbeidsmarkt.
Inrichting leermeesterschap en praktijkbegeleiding
De stelling: ‘Vakmanschap komt alleen van de grond als men beschikt over voldoende leermeesters en praktijkbegeleiders’ wordt door alle forumleden onderschreven.
Handhaving
Robert Oosterhof vult aan: ‘Handhaven mag geen doel op zich zijn. Wij hopen met inspecties het lerend vermogen binnen organisaties te vergroten; niet straffen, maar stimuleren om het beter te doen’
Reacties uit de zaal
De zaal werd ook betrokken bij de forumdiscussie. Een goede aanvulling in het geheel: ‘Wij praten voortdurend over het vakmanschap van de mannen die buiten het werk doen, maar is het niet ook de hoogste tijd om de mensen die binnen het werk doen, waaronder de werkvoorbereiders, ook in dit verhaal mee te nemen? Goed vakmanschap is alleen mogelijk als dit in dit gehele keten op orde is en wordt gewaarborgd.’
Conclusie
Het was nuttig om met elkaar de voortgang van het programma te bespreken en belangrijke knelpunten aan de orde te stellen. Technisch vakmanschap biedt veel kansen om leren en werken met elkaar te verbinden en de kwaliteit van vakmanschap naar een hoger plan te tillen. En uiteraard levert Technisch Vakmanschap een grote besparing op de lange termijn. Dit alles vergt wel een flinke investering in de juiste inrichting van de leeromgeving.
Bekijk de middag in beelden hier.