Betere werkrelaties en werkprestaties
Samen kom je (v)er
Nog even en dan is het zover. De kenniskring van het programma Technisch Vakmanschap ontwikkelt momenteel de basisopleiding Baan: dé opleiding die ervoor zorgt dat alle monteurs over gelijke basiskennis beschikken. De ijver van de kenniskring begint zijn vruchten af te werpen.
Volgens Marcel Braam, installatiedeskundige bij VolkerRail, is het de samenstelling van de groep die ervoor zorgt dat aan alle aspecten van de opleiding wordt gedacht. “We zijn met ProRailers, medewerkers van Railcenter en die van aannemers samen aan de slag gegaan. Wat de één mist, kan de ander aanvullen. Het is een zeer ervaren club mensen. Hierdoor heb ik dan ook het volste vertrouwen dat we in het nieuwe jaar een goede opleiding gaan opleveren.”
Alle neuzen dezelfde kant op
“Wanneer straks alle monteurs, die buiten aan de baan werken, minimaal dezelfde basiskennis hebben, kan het niet anders zijn dan dat dit betere werkprestaties oplevert. Betere kwaliteit én meer veiligheid.” Marcel geeft aan dat het met de basiskennis van de vaste mensen bij VolkerRail en de andere grote spooraannemers nu ook al goed geregeld is, maar zo zegt hij: “Bij sommige onderaannemers ontbreekt het hier nog wel eens aan en dat moet afgelopen zijn. Alle mannen, en een enkele vrouw, moeten minimaal over dezelfde basiskennis beschikken, willen zij aan het spoor mogen werken. Naast kwaliteit levert dit ook een prettige onderlinge werkrelatie op.”
Terug de schoolbanken in?
“Nee, dat hoeft niet. De medewerkers die al de juiste opleidingen hebben gevolgd, krijgen vrijstellingen. We kunnen niet iedereen op cursus sturen, dat zou simpelweg te veel impact hebben op de capaciteit.” Dit gaat wel gelden voor alle nieuwe medewerkers. Het één en ander moet nog uitgekristalliseerd worden, maar het zou zomaar kunnen dat alle nieuwe monteurs, vanaf medio 2019, bij Railcenter een basisopleiding van één week gaan volgen met aansluitend een leermeester-gezel traject. Elke aannemer stelt hiervoor een aantal leermeesters aan die de gezellen (leerlingen) begeleiden en hen in de praktijk het vak leren.
Spreekt uit ervaring
Marcel is positief over de aanpak van het programma TVMS. Volgens hem gaan de opleidingen en andere trajecten die hieruit voortvloeien een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van het werk. En hij kan het weten! Sinds 1985 werkt Marcel al bij het spoor. Begonnen in de tekenkamer van de NS, in de tijd dat NS het onderhoud en beheer van het spoor nog deed en niemand ooit nog had gehoord van ProRail en de huidige spooraannemers. Na de splitsing is Marcel bij VolkerRail aan de slag gegaan, begonnen als werkvoorbereider en nu sinds een aantal jaar als installatiedeskundige baan. Een echte spoorman in hart en nieren en één met de juiste kennis en kunde om door te geven aan de volgende generatie.