Baan

Werknemers in het techniekveld Baan zorgen ervoor dat het spoor wordt gebouwd en onderhouden. De monteurs werken onder andere met spoorstaven en dwarsliggers en ook met bijzondere constructies. Denk daarbij aan raildempers, ontspoorinrichtingen en spoorstaaf-conditioneringssystemen. Baan-werknemers zorgen ervoor dat een trein over een veilig berijdbaar spoor kan rijden en lossen eventuele storingen op.
Wat verandert er door Technisch Vakmanschap?
Vroeger kon iedereen zonder enige vorm van opleiding aan de slag bij Baan. Dat kan met de komst van Technisch Vakmanschap niet meer. Alleen vakmensen met een opleiding kunnen aan de slag aan het spoor. Door het doen van een opleiding inclusief een toetsing met certificering / toelatingsexamen en door het bijhouden van een portfolio (een persoonlijk dossier) kun je aantonen wat je kunt, weet je precies waar je je nog in kunt ontwikkelen en laat je zien dat je je vak bijhoudt. Je leert voornamelijk op de werkplek door te werken met en te leren van ervaren en vakbekwame collega’s. Elk jaar volg je een vakdag waar je nieuwe kennis op kunt doen en word je jaarlijks beoordeeld door een praktijkbeoordelaar.
Voordelen
- Monteurs krijgen een goede opleiding
- Het op peil houden van kennis is gestructureerd geregeld
- Aantoonbaar vakbekwaam door portfolio
- Kans op minder fouten bij werken aan de baan
- Veiligheid en beschikbaarheid van het spoor blijft op niveau
- Opleiding op de werkplek
Wat verandert er nog meer door Technisch Vakmanschap?
Om de veilige berijdbaarheid te borgen wordt de veiligheidstaak Technisch Leider (TL) ingevoerd. Bij de uitvoering van de veiligheidstaak TL wordt de veilige berijdbaarheid van de railinfra beoordeeld, waarbij expliciet de risico’s ontspoor-, botsing- en aanrijdgevaar (PVR- aspecten) aan de orde zijn. Aan de veilige berijdbaarheid worden generiek-, locatie- of werk- specifieke eisen gesteld. ProRail heeft de generieke eisen voor de veilige berijdbaarheid en toepassingsgebied geformuleerd in de PRC00036. De taak van de TL Baan kent een generiek deel met daaraan gekoppelde vakbekwaamheidseisen zoals beschreven in het document Vakbekwaamheidseisen Technisch Leider Generiek. Het is de taak van de werkgever om, voordat de medewerker wordt ingezet voor de veiligheidstaak TL, vast te stellen of de medewerker ook voldoet aan alle overige eisen die van toepassing zijn om de medewerker te mogen inzetten. De TL dient voor zijn inzet specifiek te worden aangesteld door de erkende spooraannemer.