5 vragen aan Sjaak Kiggen over Treinbeveiliging
1. Sjaak, jouw club, de kenniskring Treinbeveiliging, wie zijn dat?
Wij zijn samen een kenniskring die nadenkt en actie onderneemt voor Technisch Vakmanschap op het gebied van Treinbeveiliging. De kenniskring bestaat uit een afvaardiging van de grote aannemers zoals Strukton, BAM Infra Rail, VolkerRail, AssetRail, ProRail, Van Gelder en natuurlijk sluit Railcenter ook aan. We komen samen met heel ervaren Treinbeveiligings-experts, dat werkt fijn. Eens in de vier weken zijn we aan de slag. Zelf werk ik bij BAM Infra Rail en daar zijn we al een eind op weg met de implementatie van Technisch Vakmanschap voor zover dat nu al mogelijk is.
2. Wat doen jullie in de kenniskring?
In de kenniskring hebben we ons de laatste tijd bezig gehouden met het inzichtelijk maken van alle handelingen die er aan objecten op Treinbeveiligingsgebied zijn. Een flinke klus, inderdaad. Inmiddels hebben we alles in beeld. Er zijn drie functies te onderscheiden: de basismonteur, de monteur en de technisch leider. Onze tweede stap is het maken van de kerntakenanalyse voor die drie functies. Op dit moment hebben we dit helder voor de basismonteur. Er zijn voor hem of haar bijvoorbeeld vier hoofdkerntaken te onderscheiden. Dat is weer onderverdeeld in alle onderliggende handelingen. Dit gebruiken we om de leerdoelen van de opleiding te bepalen en daarmee te kijken wat er nodig is om op te leiden. Als het onderdeel voor basismonteur gereed is, en daar zijn we ver mee, volgt op dezelfde manier de functie monteur en technisch leider. Ik verwacht dat we daarmee in 2021 klaar zijn.
3. Wat merken we in de praktijk van de komst van Technisch Vakmanschap?
Op dit moment zijn er wel 18 certificeringen op het gebied van Treinbeveiliging. Ons streven is dit terug te brengen naar drie. Je zult begrijpen dat dit financieel een flink voordeel oplevert voor de bedrijven. Eerder werd iemand klaargestoomd voor zijn of haar examen. Technisch Vakmanschap gaat uit van de kennis en kunde waarover iemand beschikt. Mensen opleiden zodat ze ervaring opdoen die ze nodig hebben hun taak zelfstandig kunnen uitvoeren. Je leert in de praktijk in een leerorganisatie en door het bijhouden van een portfolio houd je je vakmanschap op peil. En zo behoud je dus je certificering. Ik noem het voorbeeld van een collega die weer terugkeert in de Treinbeveiliging nadat hij twee jaar ergens anders heeft gewerkt. Zijn certificaten zijn vervallen en hij moet het volledige certificeringstraject weer doorlopen. Een flinke som geld. Dit terwijl hij 90% van de werkzaamheden nog steeds kan uitvoeren. Door de komst van Technisch Vakmanschap zal deze man slechts een klein deel van de opleidingen hoeven volgen. Dit komt ten goede aan het vakmanschap maar natuurlijk ook aan de financiële kant ervan.
4. Heb je nog tips voor bedrijven uit het techniekveld Treinbeveiliging die met Technisch Vakmanschap te maken krijgen?
We merken dat in de Treinbeveiliging er nog weinig bekend is over de komst van Technisch Vakmanschap, of men interesseert zich er nog niet voor. Dat wordt wel tijd. Technisch Vakmanschap komt snel de dagelijkse praktijk binnen. Bedrijven kunnen zich nu al voorbereiden door een inventarisatie van de kennis en kunde van hun personeel te maken. Wie kan wat? Zo ben je alvast voorbereid op de intake waarin duidelijk wordt wie op welk niveau functioneert. Daarnaast zou ik ZZP’ers en onderaannemers die op het gebied treinbeveiliging aan de slag zijn, op willen roepen zich goed te laten informeren. Er is binnenkort een bijeenkomst speciaal voor ZZP’ers en onderaannemers. Sluit vooral daarbij aan. We laten binnenkort weten wanneer de bijeenkomst plaatsvindt.
5. Hoe ziet naar jouw idee de toekomst er uit?
Ik denk dat de toekomst van het techniekveld Treinbeveiliging een andere markt zal worden, in ieder geval voor de procesaannemers. Ik schat in dat de grotere aannemers voornamelijk Technisch Leiders, storingsmonteurs en een aantal middenkader-mensen vast in dienst hebben. Daarnaast kunnen deze bedrijven beroep doen op een brede basis van goede vakmensen die opgeleid zijn voor hetgeen ze moeten doen. Niets meer, niets minder. Zo zullen de grote pieken in het werk ook gemakkelijker op te vangen zijn.